همانطور که میدانید، یکی از تصمیمات مهمی که میتوان برای یک خانه یا یک محیط گرفت، انتخاب کفپوش مناسب با قضا و شرایط آن است. دو گزینه رایجی که معمولا از آنها برای پوشش کف استفاده میشود، پارکت و سرامیک است که در این مقاله به طور کامل معرفی میشوند. در واقع در این مقاله به مقایسه پارکت و سرامیک میپردازیم و آنها را از نظر ساختار، کاربرد و مقاومت بررسی میکنیم.
انتخاب نوع کفپوش میتواند تأثیر بسیار زیادی در زیبایی، استحکام و حتی هزینههای نگهداری از محیط داشته باشد. از میان پارکت و سرامیک که به عنوان دو گزینه محبوب و پرکاربرد برای کفپوش شناخته میشوند، شما کدام یک را انتخاب میکنید؟ اگر تصمیمگیری در این زمینه برای شما سخت است، به شما توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید تا بتوانید انتخابی آگاهانهتر داشته باشید.
یکی از مهمترین موارد تفاوت پارکت و سرامیک، ساختار آنهاست. پارکت یک نوع کفپوش چوبی و متشکل از چند لایه مختلف است. لایه فوقانی پارکت به منظور زیبایی و مقاومت در برابر سایش طراحی شده و معمولاً از چوب برخی از درختان دارای طرحهای زیبا، مقاومت و کیفیت بالا مانند بلوط، افرا یا راش ساخته میشود. زیر این لایه، از یک لایه زیرین متشکل از چوب یا سایر مواد مشابه قرار دارد که از آن جهت اتصال به کف استفاده میگردد. در نهایت نیز یک لایه محافظ وجود دارد که هدف آن، جلوگیری از رسیدن رطوبت و آسیب به لایههای زیرین است. در مقابل پارکت، سرامیک یک ماده معدنی و غیر آلی تولید شده از فرآیند پختن رس و مواد معدنی دیگر است. ساختار سرامیک سه لایه اصلی را شامل میشود. لایه زیرین یا لایه پایه را از بتن یا اندود میسازند، لایه میانی از ترکیب رس و مواد معدنی به وجود آمده و لایه رویی یا سطح نهایی که دارای طرح و رنگهای متنوع و مختلف است.
اصلیترین تفاوت پارکت و سرامیک را میتوان جنس و ساختار آنها عنوان کرد. این تفاوت به خودی خود منجر به تفاوتهای دیگری در این دو نوع کفپوش نیز میشود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
برخی از افراد وقتی به مقایسه پارکت و سرامیک میپردازند، طول عمر و دوام آنها را بررسی میکنند. در واقع با وجود هزینههای بالای تهیه کفپوش، همه دوست دارند، انتخابی داشته باشند که دوام بیشتری دارد و پس از چند سال، سریعا نیازی به تعمیر یا تعویض آنها نباشد. پارکت به عنوان یک کفپوش چوبی، طول عمر و دوام نسبتاً بالایی دارد و با مراقبت و نگهداری درست و اصولی، میتواند برای سالیان سال مورد استفاده قرار بگیرد. اغلب پارکتها بسته به کیفیت چوب، میزان استفاده و ترافیک در محل، برنامه نگهداری و تعمیرات انجام شده و حتی نحوه نصب و اجرا، میتوانند تا 30 سال یا بیشتر عمر کنند. با این وجود در زمان خرید پارکت لمینت باید به این موضوع توجه داشته باشید که پارکت در برابر آب و رطوبت آسیبپذیر است و در صورتی که به مدت طولانی در معرض آب و رطوبت قرار بگیرد، عمر آن به شدت کاهش مییابد.
در مقابل، سرامیک یک ماده معدنی و غیر آلی است و به همین دلیل دوام و استحکام بسیار بالایی دارد. عمر این کفپوش 50 سال یا بیشتر بیان شده و مقاومت خوبی در برابر آب، رطوبت، سایش و حتی آتش از خود نشان میدهد. همچنین در صورت آسیب دیدن، بدون آن که نیاز به تعویض کل قطعات باشد، میتوان سرامیک قسمت آسیبدیده را تعویض کرد.
پارکت و سرامیک دو نوع کفپوش با ویژگیهای مختلف و حتی شرایط نصب متفاوت هستند. در ادامه به مقایسه پارکت و سرامیک از لحاظ شرایط نصب و اجرا میپردازیم:
نصب پارکت لمینت به آمادهسازی دقیق زیرسازی نیازمند است و برای آن، ابتدا باید سطح زمین را صاف و تراز کرد. سپس یک لایه عایق صوتی و حرارتی به منظور جلوگیری از انتقال صدا و ارتعاش زیر پارکت قرار داده میشود. بعد از این مرحله، پارکتها باید با استفاده از چسب مخصوص، یکی پس از دیگری روی لایه زیرسازی چسب شوند. برای پر کردن درزهای و همچنین لبهها، باید از پروفیلهای مخصوص استفاده نمود. مراحل نصب پارکت به ظاهر ساده به نظر میرسد، اما کاری تخصصی و پیچیده است و به مهارت و تجربه نصاب نیاز دارد. کوچکترین اشتباه در هر یک از این مراحل، ممکن است نقص و مشکلات جدی در کف ایجاد کند. به عنوان مثال، اگر زیرسازی صاف نباشد، پارکتها متعادل نصب نمیشوند و در آینده تغییر شکل پیدا میکنند. همچنین در صورت چسباندن نادرست قطعات پارکت، ممکن است در آینده جدا شوند.
نصب سرامیک به مراتب سادهتر از نصب پارکت است و برای انجام آن تنها لازم است که سطح زیرین صاف شود. سپس با استفاده از ملات ماسه سیمان یا چسب مخصوص سرامیک، روی لایه زیر سازی اجرا میشود و در نهایت سرامیکها به کمک همین لایه چسبان، نصب میشوند. در نهایت، با کمک مواد ترکگیر، درزهای میان سرامیکها به خوبی پر و سطح آن پرداخت میشود. این مراحل در مقایسه با پارکت نسبتا سادهتر است و به مهارت تخصصی کمتری نیاز دارد.
پارکت و سرامیک هر دو، نوعی کفپوش هستند که از آنها برای پوشش سطوح کف مناطق مسکونی و تجاری استفاده میشود. با این وجود از نظر کاربرد با یکدیگر تفاوتهایی دارند که به شرح زیر است:
پارکت: پارکت به دلیل خصوصیات منحصر به فردی که دارد، در ساختمان سازی کاربرد گستردهای دارد. از جمله مهمترین کاربردهایی که برای این کفپوش بیان میشود، عبارت است از:
• ایجاد ظاهر زیبا و جلوه بخشیدن به فضای داخلی به دلیل داشتن طرح و رنگهای متنوع
• مناسب برای اتاق خواب و پذیرایی به دلیل داشتن سطح نرمتر و راحتتر نسبت به سرامیک برای راه رفتن
• ایجاد فضایی آرام و راحت به دلیل داشت لایه عایق که مانع از انتقال صدا و گرما میشود
• مناسب برای فضاهایی که دچار تغییر میشوند به دلیل امکان جداسازی و جا به جا کردن راحت
سرامیک: سرامیک نیز کاربرد گستردهای در ساختمانسازی دارد و مانند پارکت، میتوان برای آن مزایا و کاربردهایی را برشمرد. مهمترین مزایا و کاربردهای سرامیک عبارت هستند از:
• بخشیدن ظاهری زیبا و ایجاد هماهنگی در محیط به دلیل تولید در طرح و رنگهای متنوع
• مناسب برای فضاهای مرطوب مانند حمام و آشپزخانه به دلیل مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت
• امکان استفاده از آن برای فضاهای بهداشتی به دلیل آسان بودن شرایط تمیز کردن آن به خاطر سطح صاف و یکدست داشتن
• مناسب برای مکانهای پرتردد و شلوغ به دلیل داشتن مقاومت بسیار زیاد در برابر فرسایش و ضربه
همانطور که تاکنون نیز به آن اشاره کردیم، پارکت و سرامیک از نظر مقاومت با یکدیگر متفاوت هستند و دلیل اصلی آن نیز به ساختار این دو نوع کفپوش باز میگردد. در مقایسه پارکت و سرامیک از نظر میزان و شدت مقاومت آنها باید بیان شود که پارکت چوبی به دلیل اینکه از تنه درختان و به طور کلی چوب تشکیل میشود، مقاومت نسبی در برابر آب و رطوبت دارد و در صورت تماس طولانیمدت با آن، ممکن است دچار تورم، ترک خوردگی و آسیب شود. به همین دلیل برای افزایش مقاومت رطوبتی پارکت، نیازمند به استفاده از پوششهای ضد آب و همچنین لایههای محافظ خواهید بود. این نوع کفپوش، مقاومت بالایی در برابر سایش و ضربه از خود نشان میدهد و به همین دلیل میتواند در مکانهای پرتردد مورد استفاده قرار بگیرد.
در مقابل، سرامیک به دلیل ساختار غیرآلی خود (خاک رس، شن و ماسه)، مقاومت بسیار بالایی در برابر آب و رطوبت دارد. مقاومت سرامیک پس از فرآیند سرامیکسازی و پخت، به طور چشمگیری افزایش نیز پیدا میکند. این کفپوش علاوه بر آب و رطوبت، در برابر سایش، ضربه و آتش نیز مقاومت بسیار بالایی دارد.
حالا که به صورت جامع مقایسه پارکت و سرامیک را انجام دادیم، ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که تفاوت پارکت و سرامیک از نظر قیمت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که قیمت پارکت و سرامیک تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارند که در ادامه بیان میکنیم:
همانطور که میدانید، پارکت نوعی کفپوش چوبی است و از چوب انواع درختان تهیه میشود. نوع چوبی که در تهیه پارکت مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند تاثیر چشمگیری در قیمت نهایی آن داشته باشد. به عنوان مثال، چوبهایی مانند چوب راش، بلوط و گردو، در ردههای بالاتری از نظر قیمت قرار دارند و گرانتر هستند. طرح و رنگ نیز میتواند در قیمت نهایی پارکت موثر باشد. به این صورت که هر چقدر طرح و رنگهای پارکت بیشتر و جلوه آن خاصتر باشد، ممکن است هزینه بیشتری برای شما به بار آورد. درجه کیفیت و میزان ضخامت پارکت نیز از دیگر عواملی هستند که قیمت پارکت را تعیین میکنند. پارکتهایی که کیفیت بالاتر و استانداردهای سختگیرانهتری دارند، و همچنین پارکتهایی که به دلیل مواد اولیه و فرآیند تولید دشوارتر و بیشتر ضخامت بالاتری دارند، گرانتر خواهند بود.
سرامیک را میتوانید در طیف گستردهای از قیمتها در بازار پیدا کنید. قیمت این کفپوش نیز مانند پارکت تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. به عنوان مثال سرامیکهایی که ابعاد و اندازه بزرگتری دارند، ضخامت آنها بیشتر و در نتیجه استحکام بیشتری نیز دارند، سرامیکهایی که طرح، رنگ و تزئینات بیشتر و خاصی دارند یا از برندهای معتبر و با کیفیت بالاتر هستند، قیمت بیشتری دارند. همچنین نوع چینش در تولید سرامیک نیز بر قیمت آن تاثیر دارد. به عنوان مثال، سرامیکهایی که با روش چینش پیشرفته مانند چینش باریک نصب میشوند، میتوانند هزینه بیشتری برای شما به همراه داشته باشند.
به طور کلی میتوان اینگونه نتیجه گرفت که قیمت پارکت نسبت به سرامیک گرانتر است و دلیل این اختلاف قیمت نیز به مواردی همچون مواد اولیه، فرآیند تولید و ویژگیهای خاص پارکت باز میگردد. اما در نهایت هر دو نوع کفپوش (پارکت و سرامیک) در طیف گستردهای از قیمت در بازار وجود دارند و شما بسته به بودجهای که در نظر گرفتهاید، میتوانید برای خرید آن اقدام کنید.
به کمک جدول زیر میتوانید در یک نگاه به مقایسه پارکت و سرامیک بپردازید و مهمترین و اصلیترین موارد تفاوت پارکت و سرامیک را مشاهده کنید:
ویژگی | سرامیک | پارکت |
مواد تشکیلدهنده | مواد معدنی (خاک رس، شن و ماسه) | چوب طبیعی |
ضخامت | 6 تا 20 میلیمتر | 8 تا 22 میلیمتر |
ظاهر و زیبایی | طرحها و رنگهای متنوع با قابلیت شبیهسازی | طرح و رنگ متنوع و دارای ظاهر طبیعی و گرم چوبی |
اجرا و نصب | نسبتاً سادهتر | نیاز به مهارت بیشتر |
مقاومت در برابر سایش | بالا | متوسط |
مقاومت در برابر ضربه | بالا | متوسط |
مقاومت در برابر آتش | بسیار بالا | پایین |
مقاومت در برابر رطوبت | بسیار بالا | پایین |
در این مقاله به مقایسه پارکت و سرامیک پرداخته و بیان شد که سرامیک و پارکت دو گزینه متفاوت هستند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. سرامیکها به دلیل ساختار معدنی خود، در مقایسه با پارکت که معمولا از انواع چوب تشکیل میشود، مقاومت بیشتری در برابر برابر سایش، ضربه، آتش و رطوبت از خود نشان میدهند. به همین دلیل سرامیک به عنوان گزینه مناسبی برای استفاده در فضاهای با ترافیک بالا یا مناطق مرطوب شناخته میشود. در مقابل سرامیک، پارکت با داشتن ظاهری طبیعی و گرم خود، به فضا حس دلنشینی میدهد و به عنوان یک انتخاب مناسب برای فضاهای مسکونی و اداری محسوب میشود.
در خصوص انواع پارکت، باید گفت که انواع متنوعی از جمله پارکتهای لمینت، چوبی و… در بازار وجود دارد که شما میتوانید بهترین آنها را از نظر طرح، رنگ و کیفیت از مازوپارکت خریداری نمایید. برای مشاهده محصولات و همچنین دریافت اطلاعات بیشتر به وبسایت مازو پارکت مراجعه کنید.
نصب و اجرای سرامیکها نسبتاً سادهتر از پارکتها است و نصب کردن پارکت به مهارت و دقت بیشتری نیاز دارد.
سرامیک در مقایسه با پارکت، در مقابل رطوبت و آب مقاومت بیشتری دارند و به همین دلیل است که از آن در فضاهای مرطوب مانند حمام و آشپزخانه استفاده میشود.
مقاومت در برابر سایش و ضربه در سرامیک به دلیل ساختار معدنی خود بیشتر از پارکت است .